Arkitekt hus och villa

Att anlita en arkitekt kan komma överens som skrämmande affärer – men det borde det inte. Processen ska vara enkel & okomplicerad, för på en mycket grundläggande nivå är vi alla samma (eller åtminstone vi borde vara).
Det finns två stora vägar för att fatta detta beslut. Den första & mest uppenbara är kostnaden. Sammantaget tror jag att de flesta skulle välja den billigaste versionen. Det är svårt att hitta fel med att gå med lågprisleverantören men sanningen är att alla saker aldrig är lika. Så att bara lämna det andra alternativet – känslomässigt svar (dvs vem vill du jobba med?)
Arkitektur är en serviceindustri & som sådan kommer personligheten att röra sig tungt in i processen. Jag berättar folk hela tiden att de borde förvänta sig att njuta av den här processen, att vi ska ha kul … kanske inte hela tiden, det här är allvarligt affärer – men eftersom jag gillar att ha kul & för att jag verkligen tror att det här är en samarbetsprocess mellan mig & de människor som vill anställa mig, jag vill omge mig själv med kunder som vill njuta av processen också. Verkar ganska enkelt – arbeta med bra människor & resultatet blir en bra produkt & en bra upplevelse.
Men hur bestämmer du om du ska vilja arbeta med den arkitekt du intervjuar? De har inte alla bloggar som min, där du kan få en ganska bra känsla för vem jag är och hur jag jobbar. Även då finns det förmodligen några frågor du bör överväga att fråga din arkitekt när du intervjuar dem. Här är några som jag tycker att du bör överväga:

Hur intresserad är arkitekten i detta projekt?

Jag vet att det verkar ganska uppenbart – arkitekten säger självklart att de verkligen vill göra ditt projekt … ja, men om de inte vill göra ditt projekt? I think always at this is the first question, because it gives the architect you speak to an airfield, they should not really be able to take on your project.

Hur upptagen är arkitekten?

Om du är arkitektur, måste du se hö när solen skiner. För allt annat betyder det att det finns få arkitekter där ute som befinner sig i stånd att slå ner arbetet. För intervjuaren borde du följa upp hur många projekt som finns på kontoret & hur många anställda som arkitekten har. Till exempel, som om detta skriftligt, jag tror vi har cirka 15 aktiva projekt i kontoret & vi har 8 anställda. Att 2: 1-förhållandet är extremt enkelt att administrera – det är när det går in i 4: 1-förhållandet som vi börjar ha internt bemanningsmöten. Om projekten spridas mellan schematisk design, designutveckling, byggnadskonstruktion och bygghantering kan du komma undan med större relationer eftersom olika kompetensnivåer som behövs för varje uppgift kan hänföras till olika personer på kontoret.
Om du vill att Bob Borson ska designa ditt hus (& de flesta gör det) kan jag inte designa 15 hus samtidigt. Det är därför det är viktigt att följa med detta nästa fråga …

Vem ska du träffas med under hela processen? Är det samma person som ska utforma projektet?

Det är inget värre än intervju med en arkitekt som bestämmer att du verkligen är förknippad med den enskilde, bara för att aldrig se dem igen (om det inte är ett problem med fakturering). Vissa arkitekter är extremt skyddande för att låta kunderna gränsa sig till någon annan än dem själva (för det är hur nya arkitekturföretag görs) men eftersom det här handlar om att komma överens med den som gör jobbet, tycker jag att det är så viktigt att du Vet vem personen egentligen är, så du kan kommunicera direkt till dem. It’s ok, if you just have an interface with a person, if there is a team – it makes economic sense. Försök bara förstå hur företaget hanterar arbetsfördelningen & om möjligt få en förståelse för vem som är på laget.

Hur kommer arkitekten samla in den information som behövs för att framgångsrikt kunna bestämma programmet för ditt projekt?

Programmet är den första delen av ett designprocess där du listar ut de behov & krav till projektet. Om du aldrig har designat hus tidigare, hur är det att tänka på alla idéer? Det är där din arkitekt borde hjälpa dig. Så hur ger de denna hjälp? Är det ett frågeformulär, är det ett långt ansikte mot ansikte, kanske lite av båda … eller förväntar de dig att helt enkelt berätta för dem vad du vill & de ska fylla i luckorna?

Hur ofta kommer du att ha möten?

Vissa arkitekter begränsar antalet möten du har för de olika faserna i arbetet – de flesta är knutna till det ekonomiska övervägandet de får från dig. Finns det möten genom alla faser av projektet? Vad är sidvisningar – är de inkluderade? Vi begränsar inte möten på mitt kontor, men det är inte hur alla andra arbetar.

Vad är de steg i designprocessen?

Att ställa denna fråga handlar mer om att förstå fram & tillbaka natur som du kommer att utveckla med din arkitekt. Om någon säger till dig att du får tre schemiska designmöten, & om några mer är nödvändiga, det skulle vara flera designkostnader, jag skulle börja ställa några andra frågor. Det kan vara rättvist, kanske inte, det är därför du vill ställa frågor vid denna tidpunkt och inte när du är 2 månader på gång och undrar var din arkitekt har gått och varför är din faktura så hög.

Hur etablerar arkitekten avgifter?

Det finns flera metoder som är ganska industristandard. Jag skulle säga att det vanligaste är att betala en procentandel av byggkostnaderna, men det här området har tillräckligt med rörliga delar till den. Jag har redan skrivit till inlägg som är specifika för ämnet. Dom är:

Hur hanterar arkitekten avgifter när det finns omfattningsändringar?

Jag kommer att gå ut på ett lem & antar att de kommer att kräva mer pengar för omfattningsförändringar (förutsatt att de inte är på ett tydligt kontrakt med dig).Det finns en enkel fråga och svar, men de flesta verkar ignorera det under dessa inledande, du kommer att veta vilka typer av möten.

Hur länge tror arkitekten det kommer att ta för design & byggprocessen?

Det här är frågan som leder till den verkliga frågan … beroende på hur arkitekten svarar. Vi kan flytta ganska snabbt på mitt kontor, men den här frågan är nästan